Als je last hebt van wespenoverlast is de kans groot dat er een wespennest in de buurt zit en dus ook een wespenkoningin. In dit artikel beantwoord ik de meest gestelde vragen over de wespenkoningin voor je.

Hebben alle wespen een koningin?

Vaak wordt er gedacht dat alle wespensoorten koningen hebben en dus elk wespennest een koningin heeft. Echter, is dit niet helemaal waar. Je hebt namelijk twee verschillende types wespensoorten. Dit zijn de sociale wespen en de solitaire wespen. Zoals de namen al duidelijk maken leven sociale wespen in groepen en solitaire wespen alleen. De sociale wespen leven in kolonies met daarin een duidelijk rolverdeling en een koningin, solitaire wespen hebben geen koninging.

Sociale wespen zijn onder andere:

Verder zijn er nog andere soorten sociale wespen, maar die komen niet of minder voor in Nederland en zijn daardoor ook minder bekend.

Bekende voorbeelden van solitaire wespen zijn:

Net als van de sociale wespen zijn er ook nog minder bekende soorten solitaire wespen.

Hoe herken je een wespenkoningin

Nu je weet welke wespen een koningen hebben is het belangrijk dat je weet hoe een wespenkoningin eruit ziet en hoe je deze kan herkennen: 

  • Groter formaat – vaak bijna 2x zo groot als een gewone wesp (tot wel 2,5 cm)
  • Lang achterlijf – opvallend langgerekt lichaam
  • Solitair gedrag in het voorjaar – vliegt alleen rond in maart/april op zoek naar een nestplek
  • Rustiger en trager – beweegt minder schokkerig dan werksters

Je ziet haar vooral vroeg in het voorjaar of bij het openen van een nest.

Hoe groot is een wespenkoningin

Een wespenkoningin is bij de meeste soorten wespen twee keer zo groot als de gewone wespen uit de kolonie. Gemiddeld is deze 2.5cm groot.. Bij hoornaars en papierwespen is het verschil wat kleiner, maar ook hier zijn ze een stuk groter dan de rest. Bij hoornaars zijn ze vaak 3.5cm groot, de normale hoornaars zijn rond de 2.5cm

Hoe lang leeft een wespenkoningin

Een wespenkoningin leeft gemiddeld één jaar lang. Ze wordt in de late zomer geboren, overwintert, en sterft in de herfst na de voortplanting.

Wanneer kun je het beste een wespenkoningin doden

Een wespenkoningin kan je het beste doden in het voorjaar. In deze periode is de wespenkoningin namelijk nog alleen. Dit komt doordat enkel de bevruchte jonge koninginnen de winter overleven. Alle andere wespen van een kolonie sterven in de herfst. 

Wanneer de koningen uit de winterslaap komt gaat ze op zoek naar een plek voor een nest en begint ze in haar eentje aan een mini nest waar ze eitjes legt. Pas als die eitjes uitkomen en de larven uitgroeien tot werksters nemen die het werk over, vanaf dat moment legt de koningin alleen nog maar eitjes.

Hoe dood je een wespenkoningin

Als je er vroeg bij bent (maart/april) kan je een wespenkoningin vangen met wespenvallen. Zet deze in je tuin of op het balkon en gebruik een zoet lokaas zoals limonade, koninginnen komen vroeg op suikers af. Als je vaak last hebt van wespen in de zomer kan dit een goede manier zijn om plagen te voorkomen.

Andere manieren om een koningin te doden is met een simpele vliegenmepper of insectenspray. Mocht je een enkele trage wesp in je huis of tuin zien vroeg in het voorjaar dan is de kans groot dat dit een wespenkoningin is.

Mocht je later in het jaar last hebben van een groot nest, dan is het lastiger om de koningin uit te schakelen. Dan kan je beter naar manieren kijken om wespen te bestrijden of om wespennesten te verwijderen.

Mocht je er zelf niet uitkomen dan helpen wij je natuurlijk graag met wespen verjagen. Maak dan snel een afspraak met ons door te bellen naar  085-1306451 of via het contactformulier